Обележен Дан Савеза

Поводом обележавања 100.годишњице Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године, у организацији Републичког одбора Савеза, одржана је свечаност у Централном дому Војске Србије, ранијем Ратничком дому у Београду.

Поред бројног чланства ове патриотске организације, која наставља традиције славне Народне одбрабне, на свечаности су учествовали гости и грађани, потомци славних предака.

У културно-уметничком делу програма, учествовали су музички ансамбл „Огрлица од бисера“ на челу са Јасмином Васиљевић и господин Мишкељин Иван са својом монодрамом „Мој прадеда Солунац“ као и изложба фотографија нашег члана Мирослава Јовановића, о обележавању 100. годишњице пробоја Солунског фронта.

Трећег јануара 1919.године, у „Златној Моруни“ у Београду, већа група чланова Народне одбране, учесника Балканских и Првог светског рата, покренула је иницијативу, да се реафирмише славна Народна одбрана, основана 21.октобра 1908. године, одмах после анексије Босне и Херцеговине од стране Аустро-Угарске, када је за председника Народне одбране изабран генерал Божа Јанковић, командант Треће армије, која је 1912.године ослободила Косово и Метохију од Турака, после пет стотина година. Име организације Народна одбрана, дао је Бранислав Нушић.

Трећег јануара ове године, делегације потомака славних предака, положиле су венце-цвеће, пред споменике генерала Боже Јанковића на Новом гробљу и Бранислава Нушића на Тргу Републике у Београду, одале пошту и изразиле захвалност славним прецима.

После беседе о историјском догађају, председника Савеза, пуковника Љубомира Марковића, уручена је Споменица 100.годишњице Првог сведтског рата: Организацији резервних војних старешина Србије, „Златној моруни“, пуковнику Карапанџин Стевици, пуковнику Новици Стевановићу, Мишкељин Ивану, Живораду Тодоровићу, Милени Харамбашић, потпуковнику Павлу Лучићу, професору Миљки Пилчевић, Љиљани Стевановић, Александру Василићу и професору Сретену Цветојевићу – Цвелету, за доследно и достојно чување и развијање светлих традиција наше славне прошлости, за јачање љубави према Отаџбини и за допринос одбрани Отаџбине у савременим условима.

Овом приликом уручене су и чланске карте: Љупки Спасевски, Елени Петровић и сестрама Нини и Лани Дорић, младим члановима као поука и порука како треба и како морамо сви заједно као чланови, потомци наших славних предака, да преносимо културу сећања на наше потомке и самим тим да подмладимо наш Савез као организацију која чува традиције историјског периода од 1912 до 1920.године.