ПРОГРАМ РАДА И ДЕЛОВАЊА СУПРС У ЈАНУАРУ 2019.ГОДИНЕ

Обележавање 100.годишњице Дана Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912-1920. године, који наставља традиције Народне одбране, реафирмисане 1919.године.

У циљу даљег чувања и развијања светлих традиција наше славне прошлости, јачања љубави према Отаџбини и доприноса одбрани суверенитета и интегритета Републике Србије са Косовом и Метохијом као нераздвојним делом Отаџбине, Републички одбор Савеза у ЈАНУАРУ 2019. године, организује следеће активности:

ЧЕТВРТАК. 3.јануар:

У организацији Републичког одбора Савеза организовати следеће активности:

а/ У 11.сати положити венац Савеза пред споменик генерала Боже јанковића на Новом

гробљу и споменик Бранислава Нушића на Тргу Републике;

б/ Од 12.00-17.00 у ресторан сали Дома Војске организовати и реализовати обележавање 100.годишњице Дана Савеза (догађаја из 1919.године);

ц/ Посебно краће дружење чланова Савеза у „Златној Моруни“ у Београду.

НЕДЕЉА, 6. – ПОНЕДЕЉАК, 7.јануар:

Обележавање 103.годишњице Мојковачке битке 1916.године (по посебном програму).

ЧЕТВРТАК, 10.јануар:

Саветовање о облицима и начинима рада подружница, општинских-градских организација и удружења Савеза досада – искуства и поуке за даљи рад.

Саветовања организују општински-градски одбори уз ангажовање и помоћ одбора удружења Савеза на целом простору Србије (по сопственим програмима).

У организацији Републичког одбора Савеза организовати и реализовати саветовање у Пожаревцу (уз ангажовање Регионалног одбора Савеза у источној Србији, Одбора Савеза у Граду Пожаревцу и Одбора Удружења Савеза у Браничевском округу) по посебном програму Републичког одбора Савеза.

СРЕДА, 17.јануар:

Оснивање Општинске организације Савеза у Коцељеви и промоција књиге „Са Србијом у души“ аутора Живана Филиповића, у организацији РО Савеза и Окружног одбора Савеза за Мачвански округ.

НЕДЕЉА, 20.јануар:

Обележавање дана смрти војвода Живојина Мишића и Петра Бојовића и армијског генерала Павла Јуришића Штурма.

У организацији Републичког одбора Савеза и ангажовање целог Градског одбора Савеза у Београду:

а/ Од 11.00 – 12.сати полагање цвећа делегација на гробове војводе Мишића и Бојовића и генерала П.Јуришића-Штурма;

б/ У организацији Градског одбора Савеза у сали СО Звездара одржати трибину „Лик и дело војвода Ж.Мишића, П.Бојовића и генер. П.Јуришића-Штурма од 13.00 до 14.30.

ЧЕТВРТАК, 24 – СУБОТА, 26.јануар:

Дани војводе Радомира Путника, који се традиционално обележавају у местима: Крагујевац (24), Београд (25) и Путниково у Банату (26.јануара), по посебном програму.

Обележавање у Крагујевцу, Београду и Путникову је по програмима Удружења Савеза у Крагујевцу, Београд и Јужнобанатском округу о чему обавештавају Републички одбор Савеза уз међусобно обавештавање и позивање делегација.

НЕДЕЉА, 27.јануар:

Обележавање и прослава Савиндана кроз посету и обилазак школа (делегације подружница и одбора Савеза), уз уручивање признања Савеза (Завета и Захвалница) и књига са посветом.

Републички одбор Савеза уз ангажовање Градског одбора Савеза и Универзитета у Београду организује:

а/Полагање ловоровог венца пред Спомен плочом наставника и студената који су погинули у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1918.године у капетан Мишином здању у Београду у 12.00,

б/Трибина о лику и делу професора и студената палих за Отаџбину од 1912. до 1918.године у сали Капетан Мишиног здања од 12.30 до 14.00.

СРЕДА, 30.јануар:

Обележавање 102. годишњице Топличког устанка у Лепосавићу (за све организације и одборе Савеза на Косову и Метохији).

Напомене:

1.Остале4 активности Савеза су по програмима органа, одбора, удружења, организација, подружница и секција Савеза.

2.О свим активностима се обавештавају виши органи 5-7 дана раније а медији 1-2 дана раније.

3.Програм рада за фебруар урадити на свим нивоима до 25.јануара на основу Програма рада Савеза, вишег органа и свога програма за 2019.годину.