Помен Миливоју Анђелковићу Кајафи

На новом гробљу 04. 02. 2019. године ОО СУПРС „Миливоје Анђелковић Кајафа“ је одржала помен и положила венац на спомен обележје Миливоју Анђелковићу Кајафи.

Миливоје Анђелковић – Кајафа (Београд20. јун 1868 — Београд, 6. фебруар 1940) је био српски пешадијскипуковник.

Учествовао је са својом јединицом у мајском преврату 1903. године. У Балканском рату 1912. командовао је Јаворском бригадом, а у рату са Бугарима 1913. био је командант Осоговког одреда и Масуричке колона. Од почетка Првог светског рата па све до Крфа командовао је Дунавском дивизијом првог позива. Године 1914. учествовао је у одбрани Београда, у сремској операцији и на Мачковом камену, а нарочито се истакао у гоњењу непријатеља након сувоборске битке.

После реорганизације српске војске на Крфу, поново је био командант Дунавске дивизије. Пензионисан је 1917. године.

Миливоје Анђелковић рођен је у Београду 1868. и завршио је све војне школе које су у тадашњој Краљевини Србији могле да се похађају. Пуних пет година, од 1897. до 1902, био је старешина питомаца Војне команде. Тада је као предавач упознао и Драгутина Димитријевића Аписа.

Учествовао је у Мајском преврату, пошто је прилазе двору штитио батаљон Седмог пешадијског пука којим је командовао Миливоје Анђелковић, већ тада знан по надимку Кајафа.

Надимак Кајафа (у Јеванђељу по Матеју у Новом завету Кајафа је поглавар свештеника, познат по строгости, који су осудили Христа на распеће) стекао је као сасвим млад официр, а наденули су му га, и у почетку крили, потчињени, јер је до ситница истеривао ред и дисциплину мучећи друге, али не штедећи ни себе.

Командујући Јаворском бригадом у Првом балканском рату против Турака 1912. године умео је и смео да зађе дубоко у позадину непријатеља, муњевито ослобађајући место за местом. Тако су пали СјеницаПријепољеПљевља. А све далеко од главнине српских снага и потпуно самостално. Упамтили су га и Бугари годину дана касније. У боју на Говедарнику, 21. и 22. јула, три пута је на бајонет заузимао положаје које је бранио много бројнији и боље наоружан непријатељ.

(Извор: Википедија)