Бадовинци – 101. годишњица од ослобођења Мачве у Првом светском рату

Поводом обележавања 101. годишњица од ослобођења Мачве у Првом светском рату, Републички Одбор СУПРС 1912.-20. организовао је путовање чланова Савеза у село Бадовинци, Општина Богатић .

Програм прославе ове годишњице припремила је ОО Богатић СУПРС 1912.-20. уз подршку органа и организација локалне самоуправе.

Прослава је обухватила откривање и освештење спомен плоче Бадовинчанима, носиоцима Карађорђеве звезде у Првом светском рату, Гарибовић Д. Милану и Петрушић Ж. Чедомиру. Присутнима се обратио председник МЅ Бадовинци Александар Илијашевић и Драган Јосиповић председник ОО Богатић СУПРС 1912.-20.

Потом је прослава настављена поменом у порти црке Свете тројице у Бадовинцима и полгањем венаца на спомен обележје страдалима у свим ратовима.

Венци су положени и на новоподигнутом спомен обележју код Лиманске аде, где је забележена друга победа српске војске у Великом рату која се десила након Церске битке. Споменик је постаљен уз велико залагање браће Ђорђевића потомака бораца 2. Топличког гвозденог пука и несебичан поклон власника земљишта на којем је постављен споменик, Горана сладојевића из Бадовинаца.

Након полагања венаца на спомен обележја, програм је настављен у Основној школи Вук Караџић промоцијом трилогије о Мачви и Мачванима у Првом светском рату, аутора Милорада Јевтића, приказивањем документарног филма “Мачва и Мачвани у Великом рату”,

Промоција је завршена доделом награда ученицима за прозни састав и ликовни рад на тему Првог светског рата.

ЛИКОВНИ РАДОВИ

ОГЊЕН АЛЕКСИЋ III-1 ПРВО МЕСТО

МИЛИЦА ИГЊАТОВИЋ IV-1 ПРВО МЕСТО

ЛИТЕРАРНИ РАДОВИ – КАТЕГОРИЈА ОД ПРВОГ ДО ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

ВЕЉКО ЈЕВТИЋ IV-2 ПРВО МЕСТО

ЛИТЕРАРНИ РАДОВИ – КАТЕГОРИЈА ОД ПЕТОГ ДО ОСМОГ РАЗРЕДА

ЈУЛИЈАНА ПЕТУШИЋ VII-2 ПРВО МЕСТО

САРА ТАНЧИЋ VIII-1 ПРВО МЕСТО

Њихове радове можете прочитати овде >>>>

Након доделе награда у име Републичког одбора СУПРА председник Лјубомир Марковић доделио је Захвалнице и Споменице заслужним појединцима и институцијама Општине Богатић:О.Ш. Вук Караџић Бадовинци, Месна заједница Бадовинци, пуковнику у пензији Милораду Јевтићу, мештанину Горану Сладојевићу који је уступио своје земљиште за поставлјанје споменика на Лиманској ади.

Председник Српске народне одбране из Чикага УСА, Небојша Живковић је присуством на свим манифестацијама обележавања 101. годишњице учинио је да цела прослава буде на неки начин посебна. Његово присуство и боравак на овим догађањима обезбедио је професор Радован Калабић.

Након посете Бадовинцима, чланбови СУПРС су посетили и споменобележје у Богатићу где је председник Љубомир Марковић уручио Споменицу председнику ОО Богатић СУПРС, Драгану Јосиповићу.

У току овог путовања, делегација СУПРС је посетила и Салаш Ноћајски. Ту је Горан Чупић, члан СУПРС и Заменик председника Завичајонг друштва Стојан Чупић – Змај од ноћаја, присутне са основним информацијама о животу делу и погибији Стојана Чупића, познатог као Змај од Ноћаја.

Спомен обележје обухвата цркву која датира још од 1809. године и на чијем је месту подигнута данашња 1909. под покровитељством Петра првог Карађорђевића. Поред ње ту је и споменик у бронзи рад Станимира Павловића, као и оригинални споменик Змају од ноћаја са његовим моштима који је првобитно био постављен код Зворника 1923. године да би на ово место био пребачен 1988. године. Поред овог споменика налази се и споменик 118 салашчанина погинулим у Балканским ратовима. На локацији се налази и дуд за који се процењује да је стар око 300 година и који је неми сведок свих догађања.