ОДРЖАН СКУП „ОДБРАНА БЕОГРАДА 1915.ГОДИНЕ“

У ДОМУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ 5.октобра 2022.

У организацији Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године а уз помоћ и подршку Министарства одбране Републике Србије и Српске академије наука и уметности у свечаној сали Ратничког дома – Дома Војске Србије, 5.октобра 2022.године, одржан је скуп „Одбрана Београда 1915. године“ уз учешће историчара, војних стратега, публициста и културних радника.

Савез потомака ратника Србије 1912-1920.године као организатор скупа, имао је за циљ, неговање сећања на херојску одбрану Београда 1915. године, иако Београд те године није одбрањен, захваљујући надмоћности у људству и наоружању аустро-угарских и немачких трупа, које су заузеле Београд.

Српске јединице су пружале огорчен и херојски отпор и упорну борбу до саможртвовања. Трупе Одбране Београда су се повукле из Престонице тек 10/11.октобра 1915.године, јер су водиле упорну борбу у жељи да успоре напредовање непријатељских снага. Пале су велике жртве, али Српска војска, Влада и део народа је успео да се уз велике жртве повуче из Србије преко Црне Горе и гудура Албаније и 1918. године у победоносном јуришу врати и ослободи отаџбину Србију и Београд 1. новембра 1918.године.

Изношење научних чињеница и детаља везаних за овај догађај, подсећање јавности а посебно младих, на херојску прошлост српског народа, укључивање младих људи у неговање традиција и институције које се баве неговањем традиције, скретање пажње јавности на традиционалне вредности, јачање осећања самопоштовања и патриотизма то је мото рада и деловања нашег Савеза, па и када се радило о поразима као што је случај о овом историјском догађају, који је био тема овог скупа.

Савез потомака ратника Србије 1912–1920. године препознао је значај овог херојског дела, времена и људи, па тим поводом је и организовао овај скуп историчара и људи од пера, осећања и поштовања улоге и дела наших славних предака.

Овом догађају, херојској одбрани Београда 1915. године, није посвећивана нарочита пажња, али херојство бранилаца Београда, жртвованих за значајније војне разлоге, безбедно повлачење војске, власти и народа пред надмоћном и незауставивом силом, заслужује пажњу и велико поштовање.

Отварање скупа је почело мало после 8.30 часова.

Скуп је, у име Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године, као организатора, отворио и све присутне, госте, представнике државних органа и институција, поштоване учеснике скупа, представнике Војске Србије и будуће официре, кадете Универзитета одбране, представнике сродних организација и удружења, представнике медија, потомке – чланове Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године, поздравио проф. Иван Стратимировић, председник Савеза.

Посебан поздрав и захвалност на присуству овом скупу, Председник је упутио Часном оцу ђакону мср Хаџи Ненаду М.Јовановићу, секретару Центра за истрживање православног монархизма и председнику Одбора за хералдичке и генеалошке студије, државном секретару Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господину Миодрагу Капору, као и председнику ГО Стари град, господину Радославу Марјановићу и члановима већа ГО Земун, господи Драгану Матијевићу и Ивану Морићу.

Присутнима и учесницима скупа, су се обратили ђакон Хаџи Ненад М.Јовановић и државни секретар господин Миодраг Капор.

У КУП су учествовали: глумац Лепомир Ивковић који је веома надахнуто говорио Заповест мајора Драгутина Гавриловића а хор ученика Прве београдске гимназије.је отпевао Химну РС „Боже правде“ а ученик Михаило Милановић је одсвирао на хармоници свечану песму Савеза „Марш на Дрину“.

Одмах после тога прешло се на радни део скупа који је водио ппредседник организационог одбора скупа, Драгољуб П.Антић.

На скупу су говорили (сажетке радова можете преузети кликом на називе радова):

1 – пуковник др Слободан Ђукић (Војна академија, начелник Катедре друштвених наука ВА),

Одбрана Београда 1915. године“,

2. – др Шаренац Данило (Институт за савремену историју)

Одбрана Београда 1915 као рационалан војни потез”,

3. -др Александра Пећинар ( Медија центар Министарства одбране, уредник),

Одбрана Београда 1914. и 1915. у интересима светских сила“,

4. – Небојша Дамњановић ( Музеј историје Србије, кустос у пензији),

Место Београда у плановима бранилаца Србије 1915.године

5. – генерал ппуковник Миломир Миладиновић, ( Клуб гененерала и адмиралаСрбије),

Ђорђе Себастијан Рош“,

6.- проф др Милан Радовановић (Машински факултет, проф у пензији)

Одбрана Београда од стране Савезника“,

7. – Зоран Радовановић (Основна школа „Ната Јеличић“ Шабац, одељење Дреновац),

Браћа Ђиван и Иван Кезић у историјским, публицистичким и књижевним текстовима

8. – Иван Стратимировић ( Савез потомака ратника Србије 1912-1920.)

Британска војна мисија и одбрани Београда 1915. године

Рад господина Радивоја Бојовића, (Народни музеј у Чачку кустос у пензији) на тему Мајор Гавриловић, јунак одбране Београда,“ који због болести није могао присуствовати, прочитао је Председник Савеза.

Милена Харамбашић, г.секретар Савеза