ВЕСТИ

Сретење 15. фебруара 2024.

На Сретење 15. фебруара 1804. у Орашцу у Марићевића јарузи почео је васкрс Србије. Векове је српски народ провео под окупацијом и влашћу Отоманске империје, терор, насиље и беда били су неиздрживи. Дошао је тренутак да Србија васкрсне. Тај тренутак је био на Сретење 1804. године када су се српски вође окупили у Марићевића јарузи у Орашцу да се одговоре шта чинити после „Сече кнезова“, убиства највиђенијих српских првака и кнезова. Терор дахија одметнутих од централне турске власти постао је неиздржив. По начелима саборности окупљени представници народа су изабрали најспособнијег за вожда. Ђорђе Петровић назван Црни Ђорђе, Карађорђе после краће неодлучности се је прихватио те части, али тешке и одговорне улоге знајући значај вође устанка, а и познајуће себе и своју жестоку природу.

Први Устав Књажества Сербије донет је на Сретење 1835. године. Био је сувише напредан и слободољубив те је на пртисак великух сила, Турске, Аустрије и Русије после свега 55 дан укинут.

Сретење се слави као велики државни и народни празник, па је тако 15. фебруара 2024. године у Орашцу на обележавање 220 година од првог српског устанка пред великим скупом народа овај празник обележен свечано говорима потпредседника Владе Србије и министра одбране као изасланика Председника Републике Милоша Вучевића, министра спољних послова Ивице Дачића, председника Републике Српске Милорада Додика. Поред мнодих министара и вискоких званичника био је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

У име Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. било је око 80 чланова из београдских организација на челу са Слободанком Беговић, в.д. председником ГО Савеза Београда, са Радом Миличић ОО Чукарица и бројним члановима.