ВЕСТИ

Прво званично обележавање крунидбе Душанове

Ове године државном церемонијом и уз присуство представника Владе Србије обележена је годишњица крунисања Цара Душана. Церемонија је одржана 16. 04. 2024. године на платоу испре Цркве Светог Марка у Београду.

Тим поводим дајемо текст хаџи Сретена Цветојевића, подпредседника Савеза потомака ратника Србије 1912. – 1920. године

На Васкрс 16.04.1346.г. у Скопљу КРУНИСАН је први СРПСКИ ЦАР – ДУШАН у присуству све српске властеле. Душана је крунисао први српски патријарх ЈОАНИКИЈЕ II. Србија је постала царевина на издисају Византије. То казује и титула Душанова „ЦАРА СРБЉЕМ И ГРКОМ“ али и његова изрека да му је Богородица помогла да „краљује великим и славним градовима грчким и да буде наставник великим и светим царевима грчким“.
Цар Душан, поставши царем, по византијском узору унапредио је и своје сроднике. Титулу деспота добио је царев полубрат СИМЕОН, брат царице Јелене Јован Асен и Јован Оливер (оснивач манастира Леснова).
За свечани чин крунисања, које је за све векове обележило врхунац моћи српске државе, сјајни успех генерацијама плански прибиране и развијане народне енергије, чињене су велике припреме. Пошто крунисање може да обави само патријарх а на цариградског и бугарског тада се у Србији није могло ни помислити, Душан је за патријарха СПЦ-е прогласио архиепископа ЈОАНИКИЈА II.