МАЧКОВОМ КАМЕНУ служена света литургија, промоција књиге о СТОГОДИШЊИЦИ БИТКЕ НА ДРИНИ И ГРАДЊИ СПОМЕН ХРАМА НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ.

Пише: Хаџи СРЕТЕН ЦВЕТОЈЕВИЋ – ЦВЕЛЕ

Честити потомци и поштовани пријатељи.
03. 10. 2921. је у спомен-храму Св.деспота Стефана Високог на МАЧКОВОМ КАМЕНУ служена света литургија, а након исте одржана и промоција књиге о СТОГОДИШЊИЦИ БИТКЕ НА ДРИНИ И ГРАДЊИ СПОМЕН ХРАМА НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ.
Наравно, поштујући мере Владе Србије због пандемије вируса КОВИД 19, литургија је служена испред спомен-храма а предводио је протојереј ставрофор Стојадин Павловић, иначе иницијатор и најзаслужнија особа за подизање спомен-храма, са свештенством рађевског и азбуковачког намесништва. Такође и промоција књиге, аутора горе поменутог проте Стојадина Павловића одржана је на платоу (порти) испред спомен храма.


О књизи надахнуто је говорио новинар и стални дописник НОВОСТИ из Лознице, господин Владимир Митрић. У наставку програма промоције, више него сјајан наступ проф.сценског говора Факултета савремених уметности из Београда, мр. БИЉАНЕ ЂУРОВИЋ, све присутне оставио је без даха и очију пуних суза. Надахнуто, емотивно, осећајно и срце-парајуће госп.Ђуровић „оживела“ је лик сликарке и болничарке ДУНАВСКЕ дивизије са Мачковог камена легендарне НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ и делове њеног потресног сведочења из писма послатог са положаја пољске болнице из непосредне близине страшне коте смрти 924.зване МАЧКОВ КАМЕН, септембра 1914.године.


Баш као и прелеп јесењи сунчани дан, прелепо је данас било бити учесник и сведок овог дивног догађаја на обронцима планине Јагодње и попришта једне од најкрвавијих борби које је водила српска војска од 15.до 22.септембра 1914.године.
Надајмо се да су света литургија, светлост свећа и мирис тамјана „огрејали“ душе наших славних предака ДИВ ЈУНАКА са МАЧКОВОГ КАМЕНА тамо где одседају душе праведника.
Такође, надам се и да ће данас ОСВЕШТАН И ПОСТАВЉЕН КРСТ у близини спомен-храма на месту будућег објеката и покренута иницијатива за градњу дома „КАПИЈЕ МАЧКОВОГ КАМЕНА“ за смештај и боравак свих оних који походе Мачков камен и поклањају се сенима ДИВ ЈУНАКА, наићи на одзив и разумевање свих ПОТОМАКА и људи добре воље, ДА ТА ИНИЦИЈАТИВА ШТО ПРЕ ПОСТАНЕ И СТВАРНОСТ, на понос и задовољство свих ЧЕСТИТИХ ПОТОМАКА а у славу и част свих наших СЛАВНИХ ПРЕДАКА ВОЈНИКА, ПОДОФИЦИРА И ОГИЦИРА ПАЛИХ НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ.