ЖИВОТА ЈОКСИМОВИЋ (1936. – 2021.)

Дана 9.октобра 2021.године упокојио се Живота Јоксимовић, председник Општинске организације Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године на Чукарици.

Родио се почетком јануара 1936.године у Жаркову, као треће дете од оца Милоша и мајке Косаре. После одслужења војног рока, оженио се и добио сина Милоша и ћерку Весну. Радио је у познатој фирми „Хемпро“ на Теразијама, на многим пословима од референта до директора сектора.

Имао је три љубави: љубав према породици, љубав према свом Жаркову и љубав према Савезу удружења потомака ратника Србије 1912-1920.године у који се учланио скоро одмах после пензионисања, као потомак свога деде по мајци, Радивоја Радовановића.

Био је веома вредан, посвећен и активан члан и као такав је препознат и укључен у Одбор ОпОрг Савеза потомака, прво у Подружници Савеза у МЗ Жарково, иако је у исто време вршио дужност председника Удружења грађана „Жарковац“.

Врло брзо, својим преданим радом, посвећености и љубави према нашој славној историјској прошлости и својим прецима, изабран је на функцију председника у Општинској организација Савеза потомака у Општини Чукарица, коју је вршио веома вредно, заједно са својим сарадницима и члановима, у два мандата.

Својим односом према славној историјској прошлости Србије и српског народа био је уочен и препознат и од самог руководства Општине Чукарица и као такав био је дугогодишњи члан Комисије за неговање традиција и одржавање споменика и спомен обележја.

Волео је и често је, са својим члановима, потомцима славних наших предака, обилазио и полагао цвеће на многа српска војничка гробља у земљи и иностранству (више пута је био на Крфу и на српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну).

Највише је волео да посећује српско војничко гробље у Зајечару, где му је сахрањен деда, учесник балканских и Првог светског рата.

Иницирао је и максимално се залагао а самим тим је, наравно и успео, да се сагради капела у Жаркову. За свој рад, Живота је у знак зајвалности, добио многа признања, како од његове фирме тако и од ГО Чукарица.

Посебно место заузима златна плакета коју је добио за допринос у раду Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920.године од ГО Чукарица.

Од РО Савеза, добио је Споменицу за допринос у чувањау и неговању традиција а од Удружења „Жарковац“ више захвалница.

НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ВЕЛИКО ХВАЛА НАШЕМ ЖИВОТИ а на нама, свим члановима Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920.године, посебно у ГО Савеза у Београду а и у „његовој“ ОпОрг Савеза на Чукарици, остаје вечна захвалност и сећање на Његов лик и дело.

Приредила

Милена Харамбашић, г.секретар Савеза