ВЕСТИ

Дани победе у Великом рату обележени у Северној Македонији

Представници Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. били су у саставу државне делегације Владе Републике Србије у вишедневној посети Реп.Сев.Македонији.

Представнике нашег Савеза који су положили цвеће на гроб српским војницима у Битољу предводио је Милан Зорић доајен Савеза из Кикинде, заједно са сјајним потомцима, вредном и увек активном Татјаном Красојевић из Г.Милановца и „благом“ Савеза Радетом Кнежевићем из Лепосавића са КиМ.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић предводио је државну делегацију Владе Републике Србије, поводом обележавања 105. годишњице Дана „примирја“ у Првом светском рату, која је одржана на српском војничком гробљу у Битољу, у Републици Северној Македонији.

,,Ево нас данас на важном месту, на српском војничком гробљу у Битољу где су заувек похрањени посмртни остаци 1321 српског војника из балканских и Првог светског рата. Дошли смо у име Владе Републике Србије и министра Николе Селаковића да пред светим гробовима и моштима јунака са Горничева и Кајмакчалана још једанпут поновимо да садашња Србија не заборавља њихову жртву. Да се Србија, која се данас свом јачином гради, развија и напредује, не одриче многострадалних предака и система вредности због којег су наши стари гинули. Да се не одриче патриотизма, видовданске етике, светосавља и косовског завета! Да се не одриче осветника Косова и Старе Србије из 1912. и да се не одриче ослободиоца српских земаља из 1918. године“, рекао је Антић.

У свом обраћању, државни секретар подсетио је присутне на тешкоће српског народа у окупираној Србији и на ратне операције српске војске од 1916. до новембра 1918. године.

,,Иако се данас у свету обележава празник који према западноевропском дискурсу слови за Дан примирја у Првом светском рату, ми Срби 11.11. обележавамо Дан победе. Зашто? Зато што се српски војник није примирио нити мирио са окупацијом своје родне груде, са страдањима српске нејачи, са насилном асимилацијом и променом идентитета, са комадањем земље Немањића. Он је ослањајући се на Господа Бога, на сопствену снагу и вољу, преживео албанску голготу, васкрсао на Крфу, сурвао Бугаре са Капије слободе, разбио непријатељске одбрамбене линије на Добром пољу и однео убедљиву победу над окупаторима. Он је победио! И зато Срби данас славе Дан победе, и славиће га докле год постоје као народ“, нагласио је Антић.

Обележавању Дана примирја присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне академије, представници и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, представници Владе Републике Северне Македоније, српске заједнице у Северној Македонији, СУПРС 1912-1920.год, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова две државе, као и представници дипломатских мисија у Републици Северној Македонији.

Истог дана, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, положени су венци и одата почаст на српским гробљима у местима Бач, Добровени, Живојино и Скочивир у подножју Кајмакчалана.

Дан пре доласка државне делегације наши чланови СУПРС 1912-1920.год. волонтери из Зрењанина, Гор.Милановца, Кос.Митровице и Лепосавића је очистила Руско војничко гробље у селу Будимирци, на коме је похрањено 70 руских и српских војника током Великог рата, у области Мариово. Гробље је све до 2019.године било потпуно заборављено и запуштено, да би га од тог дана чланови нашег савеза у оквиру својих могућности повремено обилазили и уређивали.

Ми, потомци ратника Србије 1912-1920.г. ћемо се овога дана сећати са великим поносом на наше претке који су дали своје животе за нашу слободу.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА!

Комплетна објава на линку:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0RCH85NyD5LJTY5CopaHw6YMZsbV3oLt1TJKRwkRf2sKEp21W5TB2s6xynqqMaa5yl&id=100064821663654&mibextid=Nif5oz