ВЕСТИ

Обележено 105 година од ослобођења Кикинде у Првом светском рату

Јуче, 20. новембра, 2023. године, полагањем венаца на спомен костурницу на Железничком гробљу и код спомен плоче бригадиру Драгутину Ристићу, у холу Градске куће, као и поворком у центру града, свечано је обележено 105 година од ослобођења Кикинде у Првом светском рату и уласка Српске војске у град. Обележавању су уз велики број грађана присуствовали градоначелник Кикинде Никола Лукач, председник Градског парламента Младен Богдан, са сарадницима, припадници Војске Србије, Републичког одбора СУПРС 1912-1920 (Милан Зорић), Градског одбора СПРС 1912-1920 (Велимир Барбулов и Лазар Демић) и других борачких организација.

Након служења парастоса, историчар Лазар Демић подсетио је на историјске чињенице истакавши да је већ почетком новембра 1918. године, било извесно ко ће победити у Првом светском рату, тако да су већ тада почеле припреме за улазак српске војске у Кикинду.

„Пробој Солунског фронта 15. септембра 1918. године означио је почетак слома Централних сила и победу савезника, а последица тога било је ослобођење Србије, као и ослобођење других народа. Наш Град је ослобођен 20. новембра и овај догађај обележио је прву половину двадесетог века, а овим чином остварена је тежња српског народа у Банату и читавој Војводини да се уједини са матицом Србијом, што је и изгласано 25. новембра на присаједињењу. У току вечери 18. новембра претходнице српске војске почеле су да улазе у наш град. На челу коњичке извиднице ушао је капетан Милан Гудовић, а коначно 20. новембра 1918. у 11 сати у Кикинду, као ослободиоци, ушли су припадници чувеног српског пешадијског Гвозденог пука на челу са бригадиром Драгутином Ристићем и потпуковником Михаилом Ковачевићем“, рекао је Демић.

У спомен костурници сахрањено је 184 војника из Србије, Русије и Румуније. Од тог броја 64 је из ондашње Краљевине Србије (24 Кикинђана), 61 је руски, а 21 румунски војник.

Градоначелник Никола Лукач и председник градске Скупштине Младен Богдан положили су венац и на спомен плочу бригадиру Драгутину Ристићу која се налази у холу Градске куће.

„Жртве Срба и Србије не треба помињати, биле су огромне. Све оне који су се борили за слободу нашег народа, ми потомци, морамо ценити и сећати их се. Пре 105 година стигла је дуго очекивана слобода и то је био увод у присаједињење Велике Кикинде Краљевини Србији. Морамо чувати културу сећања на све оне који су се борили, али и дали животе да би ми данас живели у слободи. Србија је у Великом рату изгубила половину мушке популације и трећину становницштва. Времена су увек изазовна и морамо ценити тешко стечену слободу, а то ћемо постићи само ако смо сложни и јединствени у очувању наше Србије. Кикинда је увек имала велико срце јунака и млађа поколења треба да учимо да поштују своју заставу, државу, отаџбину, да чувају свој град и да заједнички истрајемо у томе“, истакао је Никола Лукач.

У знак сећања на 105 година од ослобођења, Градским тргом прошли су коњаници који су симболизовали улазак српске војске и ослобођење Кикинде у Првом светском рату.

Аутор текста:
Милан Зорић, почасни председник
Градске организације Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. у Кикинди